کوکائین نوعی ماده مخدر است از برگ گیاه کوکا استخراج شده و به شکل پودری سفید رنگ تولید می شود. این ماده مخدر به دلیل اثرات محرک و خواص بی حس کننده، به شدت مورد سوءاستفاده افراد سود جود قرار گرفته است. از آنجایی که مصرف کوکائین به شدت اعتیادآور بوده و تاثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی مصرف کنندگان دارد، استفاده از آن در بسیاری از کشورهای جهان غیر قانونی اعلام شده است. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله با مهم ترین علایم ترک کوکائین و مزایای ترک این ماده پرداخته ایم:
معمولا افرادی که به مصرف کوکائین وابستگی پیدا کرده اند در صورت قطع ناگهانی مصرف، علایم و اثرات ترک کوکائین را تجربه خواهند کرد. وابستگی به کوکائین به این معناست که مغز فرد به مرور زمان، برای انجام عملکرد های طبیعی و حفظ تعادل خود به مصرف این ماده متکی می شود. مهم ترین دلیل ایجاد وابستگی به مصرف کوکائین، تاثیر این ماده مخدر بر عملکرد انتقال دهنده عصبی دوپامین در مغز است. ماده مخدر کوکائین با افزایش فعالیت پیام رسان شیمیایی دوپامین در مسیرهای مغزی مرتبط با انگیزه و پاداش سبب ایجاد اعتیاد در فرد مصرف کننده می شود.
البته با طولانی شدن مدت و افزایش مقدار مصرف کوکائین، مغز با دوپامین اضافی سازگار شده و به تدریج نسبت به اثرات کوکائین حساسیت کمتری نشان می دهد. در این شرایط فرد برای جلوگیری از بروز علایم ترک کوکائین مجبور به افزایش مقدار مصرف کوکائین می شود و بیش از پیش در دام اعتیاد به این ماده مخدر خطرناک گرفتار خواهد شد.
علائم اعتیاد به کوکائین به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند که عبارتند از:
مشاهده تغییرات رفتاری یکی از مهم ترین علایم اعتیاد به کوکائین است ازجمله:
از سویی دیگر تمایل به انجام رفتارهای پرخطر در میان مصرف کنندگان کوکائین یکی از شاخص ترین علایم اعتیاد به کوکائین است.
نشانههای جسمی اعتیاد به کوکائین به راحتی قابل تشخیص هستند از جمله:
بروز تشنج نیز یکی از مهم ترین علایم اعتیاد و مصرف بیش از حد کوکائین است.
علائم ذهنی و شناختی اعتیاد به کوکائین معمولا با ایجاد تغییرات خلقی آشکار می شوند که عمدتا شامل زیر هستند:
همچنین افراد معتاد به کوکائین ممکن است به دلیل مشکلات شناختی، ارتباط خود را با واقعیت از دست بدهند.
اعتیاد به هر نوعی از مواد مخدر، با تاثیرات مخربی بر وضعیت روانی و اجتماعی فرد همراه است.
تجربه علایم روانی فوق باعث می شود که فرد مصرف کننده، با از دست دادن موقعیت موقعیت خانوادگی، تحصیلی و شغلی با چالش های متعددی دست به گریبان شود.
آگاهی به فواید ترک کوکائین یکی از مهم ترین دلایل ایجاد انگیزه در مصرف کنندگان این ماده مخدر خطرناک است که با گام های مستحکم به سوی ترک این ماده مخدر خطرناک قدم بردارند.
همانگونه که بیان شد، اعتیاد به کوکائین تاثیرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی مصرف کنندگان دارد. طولانی شدن مدت و افزایش مقدار مصرف کوکائین، سبب ایجاد عوارض جدی و غیر قابل جبران می شود.
مسلما هرچه سریع تر برای درمان اعتیاد به کوکائین اقدام کنید، شانس بیشتری برای بازگشت به مسیر سلامت و تندرستی خواهید داشت.
بسیاری از افراد معتاد به کوکائین تصور می کنند که آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر تنها متوجه خود این افراد است در حالی که اعتیاد به مواد مخدر با تاثیرات مخربی بر خانواده و اطرافیان فرد همراه است. حقیقت این است که ترک کوکائین به شما این امکان را می دهد که روابط خود را با عزیزانتان اصلاح کنید و به زندگی سالم و پربار خود بازگردید.
فرد معتاد به کوکائین نسبت به رفتار خود احساس بدی دارد و این احساس ناامیدی، با تاثیرات مخربی بر عزت نفس وی همراه است.
تنها راه بازگرداندن عزت نفس از دست رفته و شروع یک زندگی شاد و پربار، اقدام به ترک کوکائین است.
معمولا تنها هدف افراد معتاد به کوکائین در زندگی، تهیه و مصرف مواد مخدر است، در حالی آمارهای موجود نشان می دهد که ترک اعتیاد به مواد مخدر باعث می شود تا افراد در زندگی جدید خود به دنبال اهداف واقع بینانه تری مانند ترمیم مشکلات خانوادگی، بازگشت به تحصیل، بهبود وضعیت شغلی و مالی باشند.
کوکائین در بیشتر نقاط جهان، یک ماده غیرقانونی به حساب می آید که حمل و نقل، خرید و فروش آن با عواقب قانونی مانند حبس همراه است.
بنابراین ترک اعتیاد به کوکائین باعث می شود تا فرد با دوری از موقعیت های ناهنجار و غیر قانونی، از کیفیت زندگی فردی و اجتماعی بهتری برخوردار شود.
همه افراد سزاوار برخورداری از زندگی با کیفیت در زندگ در آینده خود هستند. افراد معتاد به مصرف کوکائین در صورت عدم ترک اعتیاد بیش از پیش در یک گودال عمیق فرو خواهند رفت. پیامدهای فردی و اجتماعی ناشی از اعتیاد به کوکائین باعث میشود که فرد به تدریج توانایی مقابله با اعتیاد را از دست بدهد. بنابراین هیچ زمانی بهتر از اکنون، برای برنامه ریزی در جهت برخورداری از زندگی ایده آل در آینده وجود ندارد.
رایج ترین علائم ترک کوکائین شامل موارد زیر است:
البته شدت علائم ترک براساس شرایط منحصر به فرد هر بیمار متفاوت است و تحت تأثیر عواملی مانند سن، عوامل ژنتیکی، سلامت عمومی، مقدار مصرف، مدت اعتیاد و روش مصرف قرار دارد.
با این که مدت زمان ترک کوکائین در افراد مختلف، از چند روز تا چند ماه متغیر است، اما معمولا مراحل زمانی ترک کوکائین شامل موارد زیر است:
مرحله سم زدایی ترک اعتیاد، این مرحله معمولا چند ساعت پس از آخرین وعده مصرف آغاز می شود و در حدود یک تا سه روز به طول می انجامد. بیمار در این مرحله علایمی مشابه با بیماری آنفولانزا را تجربه خواهد کرد.
مرحله ترک، طول این مرحله از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما به صورت کلی در حدود دو تا چهار هفته به طول می انجامد.
مرحله تثبیت، این مرحله نیز معمولا در حدود چهار هفته به طول می انجامد، اما ممکن است در افرادی که به شدت به مصرف کوکائین اعتیاد پیدا کرده اند، طولانی تر باشد.
برخی از افراد ممکن است برای هفته ها یا ماه ها پس از ترک کوکائین، علائم طولانی مدت ترک مانند خستگی، کمبود انرژی ذهنی و جسمی و افسردگی را تجربه کنند.
بهترین روش برای کاهش علائم رایج ترک کوکائین و پیشگیری از عوارض ناخواسته، مراجعه به یک مرکز تخصصی ترک اعتیاد و سپری کردن مراحل درمان، تحت نظارت پزشکان متخصص است. همکاران ما در مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی، از دانش، امکانات و تجارب ارزشمند در جهت درمان مشکل اعتیاد به انواع مواد مخدر برخوردار هستند.
کلیه برنامه های درمانی این مرکز با توجه به نیازهای منحصربه فرد جسمی و روانی بیماران طراحی شده است.