قرص های خواب آور یا “قرص خواب” به این منظور تنها توسط پزشک تجویز میشوند تا به بیماران کمک کنند که به خواب بروند و تا صبح به راحتی بخوابند. بعضی قرص های خواب آور مانند آلپرازولام و لورازپام خواب آرام و پیوستهای را برای بیماران به ارمغان میآورند؛ این داروها در دسته داروهای ضد اضطراب قرار میگیرند. داروهای ضد اضطراب چرخه افکاری را که برخی افراد قبل از خواب درگیرش میشوند و در نتیجه نمیتوانند به خواب بروند، متوقف میکند و احساس خواب آلودگی را القا میکند. به همین منظور ترک اعتیاد قرص خواب آور در کلینیک پیام تندرستی در محیطی کاملا مجهز با ارائه خدمات هتلینگ و نظارت متخصصین ترک بصورت شبانه روزی، انجام میگردد.
پزشکان برای بیمارانی که به سختی به خواب میروند، داروهایی مانند زولپیدم تجویز میکنند که بدن را سریعتر به خواب میبرد. هرچند ساز و کار تاثیرگذاری این داروها با هم تفاوت دارد، اما هر سه وابستگی ایجاد میکنند و حتی میتوانند اعتیادآور باشند.
بیماران به مرور مجبور میشوند که مقدار مصرف داروی خوابآور را بیشتر کنند تا همچنان بتوانند خواب شبانه آرامی را تجربه کنند؛ افزایش دوز دارو باعث ایجاد وابستگی جسمی و اعتیاد به آن میشود.
مهمترین نشانه های سوءمصرف داروهای خواب آور به شرح زیر است:
اگر پزشک داروی خوابآور برایتان تجویز کرد، دارو را طبق دستور پزشک معالج یا دکتر داروساز مصرف کنید و بروشور دارو را حتماً مطالعه کنید. اگر داروی خوابآور را تحت نظر پزشک مصرف نکنید، به راحتی ممکن است دچار اختلال سوءمصرف شوید و به قرص های خواب آور اعتیاد پیدا کنید.
بیماران مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد مخدر در اثر مصرف داروهای خوابآور بیشتر در معرض خطر تجربه کردن عوارض جانبی خطرناک و علائم ناشی از قطع مصرف ناگهانی قرص اعصاب قرار میگیرند.
علائم شایع ناشی از ترک مصرف داروهای خواب آور به شرح زیر است:
سوءمصرف مداوم داروهای خواب آور میتواند منجر به اوردوز شود. نشانههای اوردوز قرص های خواب آور به شرح زیر است:
پاراسومنیا یا خوابپریشی یکی از شدیدترین عوارض بلندمدت مصرف داروهای خواب آور است؛ خوابپریشی به رفتارها و کنشهایی مانند خوابگردی گفته میشود که فرد در حالتی هیپنوتیزم مانند انجام میدهد. خوابپریشی باعث میشود فرد کنشی، مانند رانندگی را در حالت تعدیل یافته هوشیاری انجام دهد و خود و دیگران را به خطر بیندازد.
مصرف قرص های خواب آور عوارض جانبی متعددی را به دنبال دارد. از جمله میتوان به یبوست، اسهال، خشکی دهان، گزگز دست و پا، تغییر در اشتها و یا تغییر میل جنسی، سرگیجه، حالت تهوع، گاز معده، سوزش سردل، رویاهای زنده، لرز و سردرد اشاره کرد.
لازم است عوارض جانبی فوق و شدت آنها تحت نظر باشد تا در صورت تشدید و جدی شدن آنها بتوان به موقع برای درمان اقدام کرد. صرفاً به این دلیل که مصرف داروهای خوابآور میتواند عوارض جانبی فوق را به وجود بیاورد، نمیتوانید به این نتیجه برسید که بروز عوارضی مانند لرزش غیرقابل کنترل، فراموشیهای موقت یا اسهال مکرر خطرناک نیست. چنانچه ترک اعتیاد قرص خواب آور را در کلینیک پیام تندرستی و تحت نظر پزشک انجام بدهید، میتوانید داروهای خوابآور را به روشی ایمن و با تحمل حداقل عوارض جانبی ترک کنید.
نخستین مرحله از درمان وابستگی فیزیکی به داروهای خواب آور، سم زدایی بدن از داروهای خواب آور است. سم زدایی دورهای است که بدن ماده مخدر را دفع میکند و خود را به گونهای تطبیق میدهد تا بتواند عملکرد طبیعیاش را دوباره بدون وجود مواد مخدر ارائه دهد. این فرآیند به لحاظ جسمی و روانی دشوار و خسته کننده است. همواره بهترین کار این است که سم زدایی ترک اعتیاد را تحت نظر پزشک سم زدایی انجام دهید. در دوران پاکسازی بدن از داروهای خواب آور ممکن است با عوارضی مانند استفراغ، لرز، اسهال، سردرد شدید، دل درد و آشفتگی روبهرو شوید.
اگر بیشتر از چندین هفته است که شما از قرص های خواب آور بصورت مرتب استفاده میکنید نباید آن را ناگهانی قطع کنید! ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. قطع ناگهانی داروهای خواب آور در بعضی موارد ممکن است خطرناک باشد، خصوصاً اگر خیلی وقت باشد که از آنها برای درمان بیخوابی استفاده میکنید.
در کلینیک پیام تندرستی ترک قرص های خواب آور ابتدا با ارزیابی کامل پرونده پزشکی بیمار شروع میشود. پس از آن که پزشک مطمئن شد که بیمار شرایط لازم را برای انجام درمان دارد، ترک اعتیاد بصورت سم زدایی بدن از داروهای خواب آور آغاز میشود. پس از سم زدایی درمان بستری و در نهایت درمان سرپایی انجام میشود. به این ترتیب بیمار در مسیر سلامتی قرار میگیرد و توانایی و مهارتهای لازم را برای زندگی به دور از هر گونه اعتیاد پیدا میکند. بنابراین برای ترک وابستگی جسمی و ذهنی به قرص های خواب و آرامبخشها بهتر است برای شروع درمانهای تخصصی و روانپزشکی این مرکز با مشاوران ما در ارتباط باشید.
ترک اعتیاد به صورت درمان بستری ، بهترین گزینه برای بیماران وابسته به داروهای خواب آور است. در کلینیک پیام تندرستی سم زدایی و درمان بستری در محیطی امن و تحت نظر پزشک انجام میشود. بیماران پس از سم زدایی و در دوران اقامت در کمپ ترک اعتیاد در جلسات مفید مشاوره فردی و گروهی شرکت میکنند. بیماران اعتیادشان را در این جلسات ریشهیابی میکنند، متوجه علت اصلی اعتیاد میشوند و اهدافی را برای برگشت به زندگی سالم تعریف میکنند.
در کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی کاملاً به حریم خصوصی بیماران احترام گذاشته میشود و کارکنان کلینیک خود را ملزم به رازداری میدانند. سلامتی و سعادت بیماران اولویت ما است.
درمان سرپایی پس از اتمام دوره ترک قرص خواب آور بصورت سم زدایی تدریجی (بستری) شروع میشود و بیماران در این مرحله میتوانند درمان را در آسایش و آرامش خانه دنبال کنند. از بیماران خواسته میشود که همچنان از مواد و قرص دوری کنند و در زمانهای تعیین شده برای شرکت در جلسات مشاوره فردی و گروهی به کلینیک مراجعه کنند. کارکنان کلینیک و بیمار با همفکری یکدیگر طرح درمان و زمانبندی مناسب را با توجه به شرایط زندگی بیمار تهیه میکنند.
درمان سرپایی به صورت مستمر پیگیری میشود و نباید به چشم درمانی کوتاه مدت به آن نگاه کرد. افرادی که به زندگی عادی برمیگردند، ممکن است در محل کار و خانه با محرکها، عاملهای تنشزا یا تهدیدهایی روبهرو شوند که دوباره آنها را به طرف داروهای آرامبخش سوق دهد و پاکیشان را به خطر بیندازد. دوره ترک اعتیاد سرپایی قرص خواب فضای امنی را در اختیار بیماران قرار میدهد تا به بهترین وجه با موانع پیش رو برخورد کنند و از زندگی سالمی که به سختی ساختهاند، به خوبی محافظت کنند.
جهت ترک وابستگی به قرص خواب آور اگر برای خود و یا یکی از عزیزانتان نیاز به مشاوره و کمک دارید، میتوانید با مشاوران ما در کلینیک پیام تندرستی به شماره 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید.