قرص آلپرازولام (Alprazolam) یکی از داروهای تجویزی است که در بیشتر موارد به جهت کاهش استرس و اضطراب، اختلال هراس، افسردگی، اختلالات خواب و اختلالات روانی تجویز میشود. استفاده خودسرانه این دارو نه تنها درمانی بر بیماریهای روانی محسوب نمیشود، بلکه سلامتی افراد را به شکل خطرناکی تحت تاثیر قرار میدهد، به همین دلیل مصرف آن تنها با تجویز پزشک مجاز است.
میزان دوز مصرفی قرص آلپرازولام برای بیماران مختلف با توجه به شرایطشان و نظر پزشک متخصص، متفاوت است و از روزی ۱ تا ۳ قرص متغیر است. در ادامه همراه با کلینیک پیام تندرستی باشید تا هرآنچه که لازم است در مورد این داروی تسکیندهنده بدانید را به اطلاع شما برسانیم.
از آلپرازولام میتوان به عنوان یکی از قویترین داروهای ضد افسردگی نام برد. آلپرازولام از جمله پرمصرفترین داروهایی است که برای افرادی که اضطراب دارند، تجویز میشود.
قرص آلپرازولام یا زاناکس جز گروه دارویی بنزودیازپین از قبیل دیازپام، کلونازپام و لورازپام است و برای کنترل بیماریهایی از قبیل اضطراب، بیقراری، حملات هراس، بیخوابی و برخی دیگر از اختلالات روان تجویز میگردد.
گاهی اوقات داروی آلپرازولام توسط افرادی که لزوماً به بیماریهای روانی مبتلا نیستند، ولی در بحرانهای سخت روحی مانند فوت اقوام، استرس کاری یا سایر موارد قرار دارند، مصرف میشود.
همهی افراد در طول زندگیشان ممکن است روزهای سختی را تجربه کنند، برای مثال عزیزترین فرد زندگیشان را از دست بدهند یا دورهای از زندگیشان را با مشکل اقتصادی گذرانده باشند و بعد از گذشت زمان دچار افسردگی حاد شوند، به طوری که کل روز استرس دارند و از کارهای روزمره خود عقب میمانند. در چنین شرایطی نمیتوان گفت که تنها تجویز قرصهایی مانند آلپرازولام به بیمار کمک میکند؛ مراجعه به روانشناس متخصص و شرکت در جلسات مشاوره گروهی و فردی و یا بهرهمندی از روشهای درمانی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT) میتواند در کنار مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک مفید واقع شود.
در صورتی که متخصص قرص آلپرازولام را برای شما تجویز کرده است، اطمینان داشته باشید که فوائد آن بیش از عوارضش بوده است. از عوارض شایع مصرف داروی آلپرازولام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی از افرادی که از داروهای افسردگی و تثبیت روحیه مانند آلپرازولام استفاده میکنند، ممکن است دچار عوارض دیگری مانند ریزش مو یا تپش قلب نیز بشوند. در صورت تشدید یا تداوم هرکدام از این علائم با پزشکتان صحبت کنید.
تداخل دارویی میتواند اثربخشی داروی شما را افزایش یا کاهش دهد. به عنوان مثال، اگر شما به طور همزمان دارویی را با آلپرازولام مصرف کنید که اثربخشی آن را افزایش میدهد، ممکن است موجب بروز عوارض یا خطراتی برای شما گردد.
بنابراین به تمامی بیماران توصیه میگردد تا قبل از مصرف آلپرازولام، سایر داروهای مصرفی خود را به پزشک نشان دهند تا در صورت احتمال تداخل دارویی، داروی مناسب شما توسط پزشک تجویز گردد. نمونهای از داروهایی که باعث تداخل دارویی آلپرازولام میشوند، در زیر آمده است:
ملاتونین، پروپرانول، آسپرین، سایمیتیدن، دیلتیازم و ایزونیازید از دیگر داروهایی هستند که در صورت مصرف با آلپرازولام موجب تداخل دارویی خواهند شد.
هرگونه سابقه سوءمصرف مواد مخدر، الکل و حتی داروهای تجویزی دیگر، خطر مسمومیت با قرص آلپرازولام را افزایش خواهد داد. از علائم بالینی مسمومیت با آلپرازولام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پیروی دقیق از دستورات پزشک، موجب کاهش خطر مسمومیت با این دارو میشود.
در کارایی و عملکرد قرص آلپرازولام برای درمان اضطراب شکی نیست، زیرا که این دارو دهها سال است که تجویز میشود و میزان موفقیت بالایی در درمان اضطراب شدید و حملات هراس داشته است. با این حال قرص آلپرازولام تنها برای کمک به مدیریت علائم اضطراب در کوتاه مدت تجویز میشود. بنابراین از این دارو به عنوان گزینه درمانی اصلی استفاده نمیشود، بلکه به عنوان مکملی در کنار روشهای درمانی دیگر، بیشترین تاثیر را خواهد داشت.
اگر پزشک برای شما قرص آلپرازولام تجویز کرده است، هدف او درمان علائم و نشانههای بیماری شما است. این دارو برای درمان قطعی و کامل تجویز نمیشود، بلکه یک راه حل کوتاه مدت برای درمان اضطراب در شرایط خاص شما تجویز شده است. آلپرازولام به طور کامل اختلال اضطراب را درمان نمیکند، در عوض به کاهش علائم کمک میکند تا روند درمان اصلی مانند رواندرمانی را برای بیمار آسانتر کند.
علت بیخوابی خیلی از افراد، عدم کنترل افکار و فعالیت بیش از حد مغز است. یعنی هنگام شب، بدن خسته اما ذهن فعال بوده و به طور غیرارادی به موضوعات مختلف معطوف میشود و فرد توان کافی برای مهار این افکار را ندارد.
با مصرف این دارو به مرور زمان مقدار زیادی دوپامین در مغز آزاد میشود که موجب بروز حس نشاط و خوشی در بیمار خواهد شد. این امر موجب وابستگی به این حس خوب مصنوعی میشود و فرد تمایل به مصرف بیشتر و بیشتر این دارو خواهد داشت تا زمانی که دیگر بدون آن حس خوشی را تجربه نخواهد کرد و در این حالت کاملا به آن اعتیاد پیدا کرده است.
اگر در بین اطرافیان خود شخصی را می شناسید که به مصرف مکرر این دارو عادت کرده است، میتوانید با کمک کیتهای تست اعتیاد از دوز مصرف و میزان اعتیاد فرد به این دارو اطلاع پیدا کنید. اگر با نحوه استفاده از این کیتهای تست اعتیاد آشنا نیستید، پیشنهاد میکنیم تا حتما مقاله طریقه استفاده از کیت تست اعتیاد را مطالعه بفرمایید.
داروی آلپرازولام برای همه بیماران مؤثر و مناسب نیست، امکان اعتیاد به آن در بسیاری از افراد وجود دارد و در برخی موارد موجب بروز عوارض جانبی جدی میگردد، حتماً در نظر داشته باشید که بدون تجویز پزشک نباید از این دارو استفاده نمود.
همچنین زاناکس برای کسانی که سابقه اعتیاد به الکل و مواد مخدر دارند، به هیچ وجه توصیه نمیشود. الپرازولام باعث ایجاد وابستگی روانی و جسمانی میشود، به همین جهت ترک اعتیاد آلپرازولام نیاز به درمان روانی و جسمانی دارد، چرا که ترک غیراصولی و خودسرانه آن میتواند عوارض به مراتب شدیدی داشته باشد.
هر دارویی به موازات اثر درمانی مطلوب خود، ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه همه این عوارض در یک فرد دیده نمیشود؛ اما آگاهی موارد، رعایت احتیاط لازم الزامی است. در ادامه به پنج نکته مهم درباره قرص آلپرازولام اشاره میکنیم:
۱. داروی آلپرازولام برای کنترل اختلالات ناشی از اضطراب و تسکین کوتاه مدت آن مصرف میشود.
۲. آلپرازولام از شیر مادر به کودک منتقل شده و میتواند به کودک آسیب بزند، در نتیجه در دوران شیردهی نباید از آن استفاده کرد.
۳. داروی آلپرازولام اعتیادآور بوده و مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به مرگ شود.
۴. این دارو در دوران بارداری پرخطر بوده و زنان باردار باید از مصرف آلپرازولام پرهیز کنند.
۵. افرادی که دارای بیماریهای کبد، کلیه، آسم و اختلالات تنفسی هستند باید پیش از مصرف، پزشک معالج خود را مطلع کنند.
مصرف خودسرانه و مکرر هرگونه داروی آرامبخش بدون اجازه پزشک، پس از مدتی موجب بروز اعتیاد در افراد میشود. توجه داشته باشید که در صورت عدم رعایت دورههای درمانی و مصرف بیرویه آن، شما هم دچار اعتیاد خواهید شد.
اگر شما به دلیل افسردگی، نیاز جسمی یا روحی و هر مورد دیگر دچار اعتیاد به مصرف این دارو شدهاید، پیشنهاد میکنیم با شماره ۴۱ ۲۲ ۲۲ ۲۲- ۰۲۱ با ما تماس بگیرید. مشاوران و روانشناسان مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی، به صورت شبانهروزی اطلاعات لازم را درباره مشاوره فردی و روند درمانی سوءمصرف قرص آلپرازولام به شما خواهند داد.
سلام،تورا خدا ایمیل من بذارین،
واقعاٌ نیاز به کمک،مشاوره و… دارم
…..
میدونم کلینیک پیام منو نمیذاری،
….
ماکه نمیخواییم از خوشی اعتیاد تبلیغ کنیم،بلعکس از نامردیش میخوایم بگیم،فقط دوست دارم کارشناسای عزیزتون و همچنین دوستای دیگه،در مورد مضرٌات و تداخلات دارویی احتمالیش بحث کنن،تا این عضو کوچیک صفحه تون،از محضر و گفنگوهای شما عزیزان استفاده ای ببرم
….
سلام دکتر من بمدت بیست سال قرص الپروزلام مصرف می کردم اکنون سه ماه است ترک کرده ام البته جسما وروحا وابستگی به دارو پیداکرده بودم درحال حاضر کل رگ های بدنم خشک شدن. به دکتر مراجعه می کنم داروی داروی ضدافسردگی وتشنج برام می دهند من هم تحمل ان ها ندارم علت اصلی هم همین بود ازقرص های الپروزولام ویا بمدت کوتاه کلونازپام جای گزین ان نموده ام رانمایی بفرماید و کمک کنید و ضمنا بازنشته نیروی هوائی در ۸سال جنگ در خدمت بودم
سلام وعرض ادب
گفته شد که آلپروزلام برای ترک اعتیاد استفاده نشه
پس چرا برای ترک تریاک و شیره و متادون تجویز میکنن
من تاحالا دو مرحله ترک کردم ودوشهر مختلف و هردوجا آلپروزلام تجویز کردن
داخل سایت های دیگه ام نوشته موردی نداره
پس چرا شما…؟!!!!؟؟؟!؟
با سلام.اگر به جای مقدار مصرفی نوشیدن آب،دلستر مثلاً روزی ۲ لیتر هر انسان عادی بخورد،فرد معتاد روی ۷ ایتر مایعات بخورد.در روند زودتر منفی شدن تست اعتیاد موثر است یا خیر….؟