آیا شما یا کسی که دوستش دارید، به تریاک اعتیاد دارید و فکر میکنید ترک آن غیرممکن است؟ بسیاری از افراد به دلیل ترس از علائم ترک یا نگرانی از دشواریهای این فرایند، از تصمیم به ترک منصرف میشوند. اما باید بدانید که با روشهای مدرن و حمایتهای تخصصی، ترک تریاک کاملاً ممکن است و میتوان این مسیر را با کمترین درد و رنج طی کرد.
در این مقاله، قصد داریم شما را با بهترین و مؤثرترین روشهای ترک تریاک آشنا کنیم و به شما کمک کنیم تا در این مسیر دشوار، بدون درد و رنج، قدم بردارید. اگر شما هم تصمیم به ترک تریاک گرفتهاید یا به دنبال نجات دادن کسی که به این اعتیاد گرفتار است، خواندن این مطلب میتواند شما را در این مسیر یاری کند.
در کنار روشهای درمانی مختلف، به شما خواهیم گفت که چگونه میتوان علائم ترک تریاک را کاهش داد و روند ترک را به یک تجربه کمتر دردناک تبدیل کرد. پس با ما همراه باشید تا با هم این مسیر دشوار را به آسانی طی کنیم.
روشهای ترک تریاک
برای ترک تریاک چندین مرحله وجود دارد که استفاده از هر کدام از روشها بستگی به شرایط جسمانی فرد و میزان مصرف او خواهد داشت. حتی افرادی که بهشدت به تریاک اعتیاد دارند، میتوانند از روشهای درمانی که در مرکز ترک تریاک پیام تندرستی ارائه میشود، استفاده کنند و اقدام به ترک اعتیاد تریاک کنند.
تمام مراحل درمان تحتنظر روانپزشک و کادر درمانی مجرب قرار میگیرد و تا پایان مراحل شما را همراهی خواهند کرد. مدیریت ترک اعتیاد تریاک میتواند کار دشواری باشد و نیاز به صبر بالایی دارد که با تلاش زیاد و ممارست در این امر، میسر است.
ترک اعتیاد تریاک روشهای مختلفی دارد که شامل سمزدایی بدن از مخدر تریاک، بستری تدریجی، درمانهای روانشناسی، تجویز داروهای ترک تریاک و … است.
مدت زمانی که لازم است فرایند درمان کامل شود، بستگی به شرایط روحی و جسمی فرد دارد. این که چه برنامهای برای ترک اعتیاد به تریاک استفاده شود، بستگی بهشدت اعتیاد، سیستم حمایتی و سایر عوامل خواهد داشت؛ ولی مهمترین روشهای ترک تریاک در کلینیک پیام تندرستی به شرح زیر است که پس از مشاوره پیش از بستری، مشخص خواهد شد:
سمزدایی فوقسریع بدن از تریاک
یکی از روشهایی که برای ترک در این مرکز استفاده میشود، سمزدایی فوقسریع بدن از تریاک است که به آن UROD گفته میشود. این روش برای ترک تریاک کافی نیست و در بسیاری از موارد هم طبق تشخیصی که دکتر متخصص بر اساس شرایط جسمانی و روانی بیمار میدهد، میتوان از این مرحله گذر کرد و به مرحلهٔ بستری تدریجی رسید.
بستری تدریجی برای ترک تریاک
اگر لازم باشد که بیمار از روش بستری تدریجی استفاده کند، «کلینیک تخصصی ترک اعتیاد پیام تندرستی» این امکان را برای مصرفکنندهها فراهم میکند که بهصورت شبانهروزی، تحت مراقبت و بستری باشند و از راهنماییهای بهترین روانپزشکها و روانشناسها بهرهمند شوند. معمولاً این روش بازدهی بیشتری نسبت به درمان اعتیاد در خارج از کلینیک دارد؛ چون بیماران علاوه بر توصیهها و روشهایی که استفاده میشود، از حمایتهای کادر درمانی هم بهرهمند میشوند.
در این روش افرادی که قصد ترک دائمی تریاک را دارند، میتوانند در درمانهای فردی، گروهی و خانوادگی شرکت کنند که این نوع درمان بعد از روش سمزدایی بدن از تریاک انجام میشود. در این مرحله، علت و ریشهٔ اعتیاد مشخص شده و از لغزش بعد از ترک اعتیاد تریاک جلوگیری میکند.
مراحل درمان بستری تدریجی در کلینیک پیام تندرستی
- ارزیابی و مشاوره اولیه:
🔹در ابتدا، متخصصان کلینیک پیام تندرستی وضعیت جسمی و روانی بیمار را بهدقت بررسی کرده و برنامهریزی درمانی اختصاصی برای او تنظیم میکنند. این برنامه ممکن است شامل مشاورههای فردی و گروهی، جلسات رواندرمانی و ارزیابیهای پزشکی باشد. - سمزدایی تدریجی:
🔹پس از ارزیابی دقیق، بیمار وارد مرحله سمزدایی میشود. در این مرحله، تحت نظارت دقیق پزشکان و پرستاران، بدن بیمار به طور تدریجی از مواد مخدر پاک میشود. استفاده از داروهای تخصصی و نظارت شبانهروزی برای کاهش علائم ترک و بهبود شرایط جسمی بیمار اهمیت زیادی دارد. - درمانهای روانشناختی و مشاوره:
🔹پس از مرحله سمزدایی، تمرکز بر روی درمانهای روانشناختی و اجتماعی قرار میگیرد. بیمار در جلسات فردی و گروهی با روانشناسان و مشاوران مجرب شرکت میکند. این جلسات کمک میکنند تا بیمار ریشههای اعتیاد خود را شناسایی کرده و استراتژیهای مقابلهای برای پیشگیری از لغزش و بازگشت به اعتیاد را یاد بگیرد. - درمان خانواده و گروهی:
🔹در بسیاری از موارد، وابستگی به تریاک نهتنها به فرد، بلکه به خانواده نیز آسیب میزند. در کلینیک پیام تندرستی، خانوادهها نیز در فرآیند درمان وارد میشوند. جلسات درمانی خانوادگی به تقویت روابط بین اعضای خانواده و کمک به بیمار در ترک اعتیاد و بهبود وضعیت روانی او میپردازند. - تشخیص دوگانه و درمان اختلالات مربوط به آن
🔹افرادی که به اعتیاد دچار میشوند در برخی موارد با اختلالات دیگری هم به طور همزمان مواجه میشوند که در این مرکز تخصصی ترک اعتیاد تریاک، به اینگونه اختلالات توجه ویژهای میشود. چرا که این بیماریها میتواند خود علت گرایش فرد به اعتیاد باشد. درمان اختلالاتی که بهصورت همزمان با اعتیاد به تریاک به وجود میآیند، شامل رفتاردرمانی شناختی (CBT)، درمان رفتاری گویشی، یا مدیریت وابستگی هستند.
📌 بیشتر افرادی که به تریاک اعتیاد دارند، ممکن است از یک اختلال مربوط به سلامت ذهنی رنج ببرند و معمولاً اضطراب و افسردگی از جمله این اختلالات است.
درصورتیکه این اختلالات درمان نشوند، میتوانند عواقب جبرانناپذیری برای مصرفکننده ایجاد کنند، حتی پس از پایان وابستگی جسمی فرد به تریاک، بازگشت به اعتیاد را به دنبال داشته باشد. رواندرمانگران کلینیک پیام تندرستی میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند.
روان درمانی برای ترک تریاک
در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد پیام تندرستی، رواندرمانی بهعنوان یکی از بخشهای کلیدی درمان برای ترک تریاک استفاده میشود. این روشها شامل درمانهای شناختی – رفتاری (CBT)، گروهدرمانی، خانوادهدرمانی و تحریک مغناطیسی مغز هستند که به طور مؤثر در کنار درمانهای پزشکی و سمزدایی، به بیمار کمک میکنند تا به ترک دائمی تریاک دست یابد.
✅ درمان شناختی – رفتاری (CBT):
در درمان شناختی – رفتاری (CBT)، بیمار یاد میگیرد که الگوهای فکری و رفتاری منفی که به اعتیاد به تریاک منجر شدهاند را شناسایی و تغییر دهد. این روش درمانی به فرد کمک میکند تا به درک عمیقتری از افکار و احساسات خود برسد و بفهمد چگونه این افکار منفی، احساسات اضطراب یا افسردگی و در نهایت میل به مصرف مواد مخدر را تحریک میکنند.
در ادامه، بیمار مهارتهای جدیدی را برای مقابله با استرس، فشارهای روانی و محرکهای مصرف مواد میآموزد که میتواند در مواجهه با شرایط چالشبرانگیز از آنها استفاده کند. درمان شناختی – رفتاری نهتنها به بیمار کمک میکند تا الگوهای فکری خود را تغییر دهد، بلکه به او ابزارهایی برای ساخت یک زندگی سالمتر و بدون اعتیاد ارائه میدهد، تا بتواند با بحرانها و دشواریهای روزمره بدون بازگشت به اعتیاد مقابله کند.
✅ گروهدرمانی:
گروهدرمانی یکی از روشهای مؤثر در درمان اعتیاد است که در آن بیماران با افرادی که مانند خودشان در مسیر ترک اعتیاد قرار دارند، در جلسات مشترک شرکت میکنند. این جلسات فرصتی مناسب فراهم میآورد تا هر فرد تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارد، از حمایت اجتماعی گروه بهرهمند شود و از داستانهای موفقیت و چالشهای دیگران یاد بگیرد.
گروهدرمانی بهویژه در کاهش احساس تنهایی و انزوای فرد در طول فرآیند ترک اعتیاد بسیار مؤثر است و به بیمار کمک میکند تا حس کند بخشی از یک جمع همدل و حمایتی است. این نوع درمان میتواند انگیزه بیمار را برای ادامه مسیر ترک افزایش دهد و حس امید و اعتمادبهنفس را در او تقویت کند، چرا که میبیند دیگران نیز با مشکلات مشابه روبهرو بودهاند و با تلاش و همدلی توانستهاند به بهبودی دست یابند.
✅ خانوادهدرمانی:
خانوادهدرمانی در کلینیک پیام تندرستی بهمنظور حمایت از بیماران و خانوادههایشان طراحی شده است و بر تقویت روابط خانوادگی و حل مشکلات بین اعضای خانواده تمرکز دارد. در این جلسات، خانوادهها یاد میگیرند که چگونه از بیمار در مسیر ترک اعتیاد حمایت کنند و با تغییر رفتارهای خود فضایی سالمتر و حمایتگر برای بهبود بیمار فراهم آورند.
این فرآیند نهتنها به ارتقای کیفیت روابط خانوادگی کمک میکند، بلکه موجب میشود تا اعضای خانواده درک بهتری از چالشها و نیازهای بیمار پیدا کنند و به طور مؤثرتر در روند بهبودی او مشارکت کنند.
تریاک تریاک با روش تحریک مغناطیسی مغز (TMS)
تحریک مغناطیسی مغز (TMS) یک روش غیرتهاجمی است که با ارسال امواج مغناطیسی به بخشهای خاصی از مغز، به تنظیم فعالیت مغزی مرتبط با اعتیاد و رفتارهای انگیزشی کمک میکند. این روش بهویژه برای کاهش میل به مصرف مواد مخدر، کاهش علائم افسردگی و اضطراب، و تقویت تواناییهای شناختی؛ مانند خودکنترلی و تصمیمگیری مفید است.
در فرایند ترک تریاک، TMS بهعنوان یک درمان مکمل در کنار روشهای دیگر مانند مشاوره روانشناختی و سمزدایی به کار میرود، و به بیمار کمک میکند تا از اعتیاد خود رهایی یابد. ازآنجاییکه این روش غیرتهاجمی است و بدون نیاز به جراحی یا داروهای پیچیده انجام میشود، در بسیاری از کلینیکهای تخصصی ترک اعتیاد مانند کلینیک پیام تندرستی مورد استفاده قرار میگیرد و به تسهیل روند ترک و کاهش بازگشت به اعتیاد کمک میکند.
این روشهای رواندرمانی در کنار درمانهای پزشکی، محیطی جامع و پشتیبانیشده برای بیمار ایجاد میکنند و به ترک دائمی تریاک کمک میکنند.
ایمپلنت نالتروکسان در ترک قطعی تریاک
در مرکز ترک اعتیاد پیام تندرستی بهعنوان بهترین مرکز ترک تریاک برای جلوگیری از وسوسه مصرف تریاک و نزدیکشدن به ترک قطعی تریاک، علاوه بر روشهای روانشناسی و مشاورههای فردی و نظارتهای مستمر روانپزشک متخصص اعتیاد، از روشهای جدید پزشکی مانند ایمپلنت نالتروکسان برای ترک اعتیاد استفاده میگردد.
در این روش با کاشت زیر پوستی یا همان ایمپلنت داروی ضد مخدر نالتروکسان در بدن فرد میتوان تا درصد بسیار زیادی تمایل جسمی بیمار به مصرف تریاک را تا مدت مشخصی پس از ترخیص کنترل کرد. لازم به ذکر این روش بهصورت عمومی بر روی تمام بیماران انجام نخواهد شد.
برای کاشت ایمپلنت نالتروکسان باید شرایط بیماری فرد، نوع ماده اعتیادآور، وضعیت جسمانی، شرایط محیطی فرد پس از ترخیص و… را مورد بررسی قرار داد. همچنین برای استفاده از این روش میبایست سیر کامل درمان و سمزدایی بدن از اعتیاد انجام شده و پس از بهبود میتوان از این روش استفاده کرد.
برای آشنایی بیشتر با این دارو و تأثیر آن در درمان اعتیاد میتوانید با شمارههای کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی تماس بگیرید.
بهترین راه ترک اعتیاد تریاک
یکی از بهترین راههایی که میتواند منجر به ترک اعتیاد تریاک شود، استفاده از روانپزشک اعتیاد و تجویز داروهای روانپزشکی است. اثر مواد مخدر بر مغز را حتماً میدانید. در کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی، این داروها تحتنظر روانپزشکان اعتیاد با سابقه چندینساله تجویز میگردد.
این داروها به مغز در بازیابی تغییرات ناشی از اپیوئیدها و داروهای مشتق تریاک (شیره تریاک) کمک بیشتری میکنند. بهطورکلی برای افرادی که اعتیاد شدید به تریاک و شیره تریاک دارند، درمان بستری تدریجی راه موفقیتآمیزتری است.
ترک تریاک بدون بازگشت
مهمترین بخش در ترک تریاک، پیگیری روند درمان پس از ترخیص از مراکز ترک اعتیاد است. این مرحله اگر بیمار در روند درمان خود کوتاهی کند، ممکن است بهراحتی مجدداً به مصرف تریاک روی آورد. ازاینرو مراقبتهای پس از ترک تریاک، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مشکلاتی مانند بیخوابی بعد از ترک تریاک، وسوسه مصرف مجدد تریاک، عوارض روانی بعد از ترک، مشکلات بازگشت به جامعه و محیط کار و مسائلی ازایندست همگی تأثیر بسیار زیادی در بازگشت فرد به مصرف مجدد دارد. ازاینرو فرد وابسته به مصرف تریاک بعد از سمزدایی و پاکسازی جسم خود باید سیر درمان پس از ترخیص را ادامه دهد تا درمان قطعی اعتیاد به تریاک انجام پذیرد.
آیا روشی برای ترک تریاک بدون درد وجود دارد؟
ازآنجاییکه خود تریاک یک داروی ضددرد به نام مورفین دارد؛ به همین دلیل قطع مصرف و خماری تریاک با درد همراه است. در کلینیک پیام تندرستی برای ترک اعتیاد بدون درد با تجویز دکتر از برخی داروها باتوجهبه شرایط بیمار برای کنترل درد استفاده میشود.
فراموش نکنید که اگر این عمل بدون مشورت و در خانه انجام شود اعتیاد به مورفین یا دیگر داروها را به همراه دارد. ترک مورفین هم مانند ترک تریاک نیازمند مراحل مخصوص به خودش است.
بهترین راه ترک تریاک بدون دارو
در بسیاری از مراکز ترک اعتیاد تریاک برای ترک بیماران، از داروهایی مانند متادون یا قرص ب۲ بهعنوان یک روش درمانی بهصورت سرپایی استفاده میشود. اگر مصرف این داروها با نظر پزشک ترک اعتیاد صورت نگیرد میتوانند حتی بیش از خود تریاک اعتیادآور باشند.
این داروها در موارد خاص بنا به تشخیص استفاده میشود و تجویز آن به همه بیماران وابسته به تریاک میتواند بینتیجه و یا حتی خطرناک باشد. پس شاید تصور کنید که ترک اعتیاد تریاک بدون دارو قطعاً بهتر است که جواب صددرصد منفی است. در نهایت ترک تریاک بدون دارو از نظر پزشکی امکانپذیر نیست.
شاید در بعضی مراکز از روشهای سنتی و داروهای گیاهی برای درمان اعتیاد به تریاک استفاده شود؛ اما همه این روشها کاملاً غیرعلمی بوده و در بسیاری از آزمایشهای صورتگرفته بر روی این داروهای گیاهی نشان داده که از مواد مخدر دیگری در آنها استفاده شده است.
ورزشکردن و یا تغذیه مناسب میتواند در دوره ترک تریاک از نظر جسمانی مفید باشد؛ ولی بههیچوجه نمیتواند بهعنوان یک روش درمانی برای ترک تریاک در نظر گرفته شود.
تغذیه و سبک زندگی مؤثر در تسهیل روند ترک تریاک
در روند ترک تریاک، تغذیه مناسب و تغییرات در سبک زندگی نقش مهمی در تسریع فرآیند بهبودی و جلوگیری از بازگشت به اعتیاد دارند. رعایت یک رژیم غذایی سالم و اتخاذ سبک زندگی متعادل میتواند به بهبود وضعیت جسمی و روانی بیمار کمک کرده و باعث تقویت روحیه و افزایش شانس موفقیت در ترک شود.
✅ تغذیه مناسب در زمان ترک تریاک:
- مغذی و متنوع: رژیم غذایی باید شامل میوهها، سبزیجات، پروتئینها و غلات کامل باشد تا بدن از لحاظ فیزیکی تقویت شود. مصرف ویتامینها و مواد معدنی (مانند ویتامین B و C) به بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی کمک میکند.
- هیدراتاسیون: نوشیدن آب به مقدار کافی برای حفظ عملکرد بهینه بدن و جلوگیری از کمآبی بسیار مهم است.
- کاهش مصرف شکر و کافئین: این مواد میتوانند باعث اضطراب و تحریک شوند و میل به مواد مخدر را افزایش دهند. در نتیجه، بهتر است از مصرف آنها خودداری شود.
مکملها: در برخی موارد، مصرف مکملهای معدنی مانند منیزیم و زینک میتواند به رفع مشکلات ناشی از ترک اعتیاد کمک کند.
✅ ورزش و فعالیت بدنی:
- ورزش منظم: ورزشهای هوازی مانند پیادهروی، دویدن یا شنا به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس و اضطراب و بهبود خلقوخو کمک میکند. ورزش باعث آزادشدن اندورفینها، مواد شیمیایی طبیعی مغز که احساس خوشحالی ایجاد میکنند، میشود.
- یوگا و مدیتیشن: این فعالیتها کمک میکنند تا ذهن آرام شود و به کاهش اضطراب و استرس در مراحل مختلف ترک اعتیاد کمک کنند.
✅ خواب کافی و استراحت:
- خواب منظم: خواب کافی برای بازسازی بدن و حفظ تعادل روانی ضروری است. کیفیت خواب باید بهبود یابد تا بیمار بتواند باانرژی و شادابی بیشتری فرآیند ترک را ادامه دهد.
- استراحت: استراحت و وقتگذرانی در محیطهای آرام و بدون استرس به بهبود روحیه و کاهش فشار روانی کمک میکند.
✅ کاهش استرس و مدیریت احساسات:
- مدیریت استرس: یادگیری روشهای مدیریت استرس مانند تنفس عمیق، تمرینات آرامشبخش و مشاوره روانشناختی میتواند از فشارهای روانی جلوگیری کند و از لغزش مجدد به اعتیاد پیشگیری کند.
- حمایت اجتماعی: داشتن حمایت از خانواده و دوستان در فرایند ترک میتواند احساس امنیت و راحتی بیشتری ایجاد کند و به فرد کمک میکند تا بر مشکلات روانی ناشی از ترک فائق آید.
✅ ایجاد یک برنامه ریزی منظم روزانه:
داشتن یک برنامه منظم و پایدار در طول روز به فرد کمک میکند تا ذهنش را از افکار منفی و میل به مواد مخدر منحرف کند و در مسیر بهبود باقی بماند.
📌 رعایت این نکات میتواند به تسهیل روند ترک تریاک کمک کند و فرد را در مسیر بهبودی و بازگشت به زندگی سالمتر و پرانرژیتر هدایت نماید.
ترک تریاک با متادون امکانپذیر است؟
یکی از رایجترین جستجوها دررابطهبا ترک تریاک، در مورد ترک تریاک با متادون است؛ اما آیا واقعاً این امر امکانپذیر است؟ عمدتاً استفاده از متادون برای مخدرهای افیونی مانند هروئین و تریاک کاربرد داشته و میل به مصرف را کمتر میکند.
اما همانطور که قبلاً گفته شد متادون خود یک ماده اعتیادآور است و استفاده خودسرانه آن بهتنهایی برای درمان وابستگی به تریاک بههیچعنوان منطقی و عملی نیست.
چرا که در بسیاری از موارد فرد پس از درمان بهجای تریاک به متادون اعتیاد پیدا خواهد کرد و در بهترین حالت با نظارت دکتر متخصص، صرفاً وابستگی جسمانی فرد با این دارو کنترل خواهد شد؛ اما وابستگی روانی به مصرف تریاک را باید با روشهای پزشکی دیگر درمان کرد.
در نظر داشته باشید که مصرف خودسرانه این دارو و یا قطع مصرف آن بدون نظارت پزشک متخصص بههیچعنوان توصیه نمیشود و میتواند عوارض بسیار خطرناکی را برای بیمار به همراه داشته باشد.
راههای غیرپزشکی ترک تریاک
برای ترک تریاک راههای غیرتخصصی و غیرپزشکی هم وجود دارد که البته مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند و تنها در بعضی مراکز غیراستاندارد و بدون مجوز وزارت بهداشت، توسط افراد غیرمتخصص انجام میشوند.
این روشها بههیچعنوان مورد تأیید سازمانهای جهانی پزشکی و تخصصی نبوده و میتواند مشکلات دیگری به جز عوارض اعتیاد برای شخص به وجود آورد، بنابراین برای ترک حتماً به بهترین مرکز ترک تریاک مراجعه کنید. در ادامه تنها جهت آگاهی، برخی از این روشها را معرفی میکنیم.
ترک اعتیاد تریاک در منزل
یکی از روشهای غیراصولی و غیراستاندارد، ترک تریاک در منزل است. معمولاً افرادی که دوز مصرفی پایینی دارند از این روش استفاده میکنند که بااینحال بهتر است زیر نظر تشخیص دکتر متخصص ترک اعتیاد تریاک باشد. این روش که به یکی از درمانهای اعتیاد سرپایی معروف است، بدون بستریشدن سپری میشود و ترک اعتیاد تریاک در خارج از محیط کلینیک انجام میشود.
این روش معمولاً برنامهریزی ساعتی کمتری نسبت به مراقبت بستری در کلینیک دارد؛ ولی برای این روش هم بهتر است از یک متخصص یا روانپزشک کمک گرفته شود.
ترک اعتیاد تریاک به روش سنتی
در این روش از داروهای گیاهی استفاده میشود که این داروها به دلیل این که موادی شبه مخدر هستند، باعث اعتیاد فرد به مواد دیگر میشوند و ناآگاهی مصرفکننده و اطرافیان او در این زمینه باعث میشود تا مشکلات بیشتری برای او ایجاد شود. متادون یکی از انواع این داروها برای ترک تریاک است که نهتنها تریاک را درمان نمیکند، بلکه باعث اعتیاد فرد به متادون میشود.
ترک تریاک با اسپند
یکی از روشهایی که برای ترک تریاک معرفی میکنند، استفاده از دود اسپند یا خوردن دانههای آن است که این روش از نظر پزشکی مورد تأیید نیست و تضمینی هم وجود ندارد که به کمک این روش مصرفکننده موفق به ترک اعتیاد تریاک شود.
شخص هنگام ترک اعتیاد تریاک با اسپند دچار علائم ترک میشود؛ ولی به دلیل این که نظارت پزشک متخصص وجود ندارد، دچار لغزش شده و مجدد به مصرف تریاک روی میآورد و یا در صورت عدم مصرف دوباره، علائم ترک اعتیاد تریاک میتواند عوارض خطرناکی را برای بیمار داشته باشد.
✅ مقاله پیشنهادی: ترک شیره تریاک
علائم ترک اعتیاد به تریاک
ترک تریاک باعث دردهای جسمانی زیادی میشود که گاهی در سطح روانی هم مشکلاتی را پدید میآورد و باعث بروز فشارهای عصبی در فرد میشود. در این شرایط کمکگرفتن از کادر درمانی متخصص ضروری است. برخی از علائم ترک اعتیاد تریاک که در فرد پس از قطع مصرف بروز میکند به شرح زیر است:
- تعریق زیاد
- احساس بیقراری و بیتابی
- دردهای عضلانی و درد شدید مفاصل
- بروز حملات هیجانی از جمله ترسیدن
- حس سرما و لرزش بدن به دلیل سرما با گرم بودن محیط
- بیحوصلگی، خستگی و احساس کرختی
- پرخاشگری و بروز تغییرات در خلقوخو
اکثر مواقع این علائم ترک برای بیمار غیرقابلتحمل بوده و در نتیجه، شخص مجدداً به سمت مصرف تریاک کشیده شود. یکی از مهمترین وظایف روانپزشک ترک اعتیاد در کلینیک پیام تندرستی کنترل درد و عوارض ناشی از قطع مصرف تریاک است.
راهکارهای کاهش عوارض ترک تریاک
ترک تریاک ممکن است با عوارضی همچون اضطراب، بیخوابی، دردهای عضلانی و نوسانات خلقی همراه باشد. برای کاهش این عوارض و کمک به تسهیل روند درمان، استفاده از روشها و راهکارهای مناسب میتواند به فرد در طی مراحل ترک کمک کند. در اینجا به چندین راهکار مؤثر برای کاهش عوارض ترک تریاک اشاره میکنیم:
- درمان دارویی
درمان دارویی میتواند به کاهش علائم ترک کمک کند. داروهایی مانند متادون، بوپره نورفین یا لوفکسیدین بهویژه در مراحل اولیه ترک، میتوانند دردها و علائم جسمی را کاهش دهند و اضطراب ناشی از ترک را تسکین بخشند. - مشاوره روانشناختی
پشتیبانی روانی از جمله جلسات مشاوره فردی یا گروهی میتواند به افراد کمک کند تا استرس و اضطراب ناشی از ترک را مدیریت کنند. مشاورهها بر روی مقابله با استرس، شناسایی و مدیریت محرکها و بهبود انگیزه تمرکز دارند. - تغذیه مناسب
تغذیه مناسب میتواند به بهبود وضعیت عمومی بدن کمک کند. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینها به تسریع روند بهبود بدن و کاهش احساس خستگی و بیحالی کمک خواهد کرد. - ورزش منظم
ورزش منظم میتواند در کاهش علائم روانی ترک، از جمله اضطراب و افسردگی، مؤثر باشد. فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی یا یوگا به آزادسازی اندورفین و بهبود خلقوخو کمک میکند. - مراقبت از خواب
برای کاهش بیخوابی و مشکلات مربوط به خواب، ایجاد یک روتین خواب منظم و استفاده از تکنیکهای آرامشبخش مانند تنفس عمیق یا مدیتیشن مفید است. خواب کافی به بازسازی بدن و ذهن کمک میکند. - استفاده از تکنیکهای آرامشبخش
استفاده از روشهایی مانند مدیتیشن، یوگا، ماساژ و روشهای تنفسی میتواند در کاهش استرس و آرامش فرد مؤثر باشد. این تکنیکها به فرد کمک میکنند تا کنترل بهتری بر علائم فیزیکی و روانی ترک داشته باشد.
ترک تریاک چند روز طول میکشد؟
یکی از اولین دغدغههای بیمار بعد از ترک قطعی ترک تریاک مدت زمان ترک تریاک میباشد. قدم اولیه برای ترک اعتیاد، ارادهکردن برای قطع مصرف ماده مخدر است.
بعد از آن روشهای انتخابی برای ترک اعتیاد مهمترین نقش را ایفا میکند. زیرا با انتخاب روشهای درست شما میتوانید یک ترک اعتیاد بدون بازگشت و موفقیتآمیز را تجربه کنید. در ادامه جدول زمانی ترک تریاک را مشاهده خواهید کرد:
مرحله | مدت زمان | توضیحات |
شروع فرآیند ترک | روز 1-3 | علائم ترک اولیه مانند اضطراب، بیخوابی، و دردهای عضلانی شروع میشود. |
علائم حاد ترک | 3-7 روز | علائم شدیدتر مانند افسردگی، تحریکپذیری، تعریق زیاد و افزایش ضربان قلب. |
کاهش علائم حاد | 1-2 هفته | علائم حاد کاهش مییابند، اما احساس افسردگی و بیحوصلگی ممکن است ادامه یابد. |
روند بهبودی روانی | 3-6 هفته | احساسات روانی مانند اضطراب، افسردگی و بیحالی ممکن است باقی بماند. |
بهبودی جسمی | 1-3 ماه | بدن شروع به بازسازی میکند و عملکرد سیستمهای مختلف بدن بهبود مییابد. |
حفظ بهبودی بلندمدت | 6 ماه تا 1 سال | ترک تریاک نیازمند حمایت روانی و محیطی است تا از بازگشت به مصرف جلوگیری شود. |
علائم جسمی اعتیاد به تریاک
اعتیاد به تریاک مشکلات جسمی متعددی مانند یبوست و افسردگی تنفسی را به دنبال دارد. هرچه مدت مصرف مشتقات تریاک طولانیتر باشد، احتمال بروز این عوارض نیز بیشتر میشود. علائم جسمی شایع ناشی از سوءمصرف تریاک یا اعتیاد به تریاک به شرح زیر است:
- خشکی دهان
- اتساع مردمکها
- بیحالی
- پرخوابی یا کمخوابی
بعضی عوارض مصرف مزمن تریاک شدیدتر از عوارض دیگر است. افرادی که چند سال است به مسکنهایی مانند اکسیکانتین اعتیاد پیدا کردهاند، با مشکلات جدیتری از قبیل موارد زیر مواجه میشوند:
- فشارخون پایین
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرخشدن پوست
- خستگی مزمن
بسیاری از بیماران دچار اعتیاد به تریاک سعی میکنند خودشان مصرف تریاک را یکباره کاهش دهند، اما در اثر کاهش یا قطع مصرف با خطرات ترک ناگهانی تریاک روبهرو میشوند که کنترل علائم ترک اعتیاد را برایشان سخت میکند. ترک ناگهانی تریاک بدون نظارت پزشک ترک اعتیاد با علائمی مانند دلپیچه، درد عضلانی و تعریق شدید همراه است.
عوارض مصرف تریاک
مصرف تریاک در هیچ سطحی ایمن نیست. بهعلاوه مصرف هر دارو و مادهای با خطرات و عوارض جانبی خاصی همراه است، بنابراین در مصرف هر نوع دارو و مادهای احتیاط کنید.
عوارض اصلی مصرف تریاک ناشی از وجود مجموعهای از آلکالوئیدها است که اصطلاحاً به آنها اوپیات گفته میشود.
اوپیاتها بر عملکرد مغز و نخاع اثر میگذارند. اندازهگیری غلظت، درجه خلوص و قدرت آلکالوئیدهای موجود در تریاک دشوار است، چرا که مقدار آلکالوئیدها در تمام روشهای ساخت، محمولهها، ناحیههای کشت و روشهای آمادهسازی یکسان نیست.
ماندگاری اثر تریاک دو تا سه ساعت است، البته دوام اثر تریاک تابعی از درجه خلوص تریاک مصرف شده است و مقاومت بدن مصرفکنندگان نسبت به اثر تریاک بهسرعت افزایش مییابد.
اثرات و عوارض مصرف تریاک در تمام بیماران یکسان نیست و به موارد زیر بستگی دارد:
- جثه، وزن و وضعیت سلامتی
- نظم در مصرف تریاک
- مصرف همزمان داروها و مواد مخدر دیگر
- میزان مصرف
- قدرت و درجه خلوص تریاک
عوارض درازمدت مصرف تریاک
مصرف مزمن تریاک منجر به بروز مشکلات جسمی مزمنی مانند شکنندگی استخوانها، تغییرات هورمونی و مشکلات روده میشود. بهعلاوه سوءمصرف مرتب تریاک خطر ابتلا به سندرم روده ناشی از مصرف مواد مخدر را افزایش میدهد که با دلدرد مداوم همراه است.
مصرف درازمدت تریاک اجازه نمیدهد که عضلات روده عملکرد روان همیشگی خود را داشته باشند، در نتیجه بیمار دچار یبوست میشود. بهعلاوه مصرف تریاک در بلندمدت باعث خشکشدن غشاهای مخاطی میشود و به خشکی دهان و مجاری مقعدی دامن میزند.
تحمل بدن نسبت به تریاک بهسرعت افزایش مییابد، در نتیجه وابستگی جسمی خطر اوردوز را افزایش میدهد.
مصرف مرتب تریاک عوارض زیر را به دنبال دارد:
- ناراحتی شدید
- نامنظم شدن قاعدگی و دشوارشدن آبستنی
- ازدستدادن میل جنسی
- یبوست
- آسیب قلبی، ریوی، کبدی و مغزی
- آسیبدیدن عروق، پوست، قلب و عفونت ریه در اثر تزریق
- بیمار مقدار مصرف را بهتدریج افزایش میدهد تا همان اثر قبلی را تجربه کند.
- وابستگی به دیگر مواد مخدر
- مشکلات مالی، شغلی یا اجتماعی
عوارض روانی ناشی از سوءمصرف تریاک بهاندازه مشکلات جسمی ناراحتکننده است. مصرف تریاک ارتباط تنگاتنگی با اضطراب، افسردگی و اختلال دوقطبی دارد. این اختلالهای روانی در صورت درماننشدن، مصرف مستمر تریاک یا مرگ را در پیدارند، برای ترک باید به مرکز ترک اعتیاد که مورد تأیید است، مراجعه کنید.
خدمات کلینیک پیام تندرستی برای درمان اعتیاد تریاک
درمان اعتیاد تریاک در کلینیک پیام تندرستی توسط مجربترین کادر پزشکی ترک اعتیاد، انجام میشود، پیام تندرستی بهترین مرکز ترک اعتیاد تریاک با مجوز رسمی بستری بیماران سوءمصرف مواد از وزارت بهداشت همراه با مشاوره رایگان بستری و درمان است.
فعالیتهای عمده این مرکز در زمینههای روانپزشکی و روانشناسی که شامل بررسیهای تشخیصی، درمانهای دارویی و غیردارویی، مشاوره و روشهای مختلف رواندرمانی انفرادی و گروهی برای بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی و روانتنی و از جمله اعتیاد و بهعبارتدیگر سوءمصرف و وابستگی به انواع مواد مخدر، مواد محرک و مواد روانگردان است.
خدمات ارائه شده در مرکز پیام تندرستی:
- خدمات اورژانسی و شبانهروزی بهصورت ویژه
- استفاده از بهروزترین روشهای ترک اعتیاد مواد مخدر
- انجام تمام آزمایشهای پزشکی
- همراهی پزشک متخصص در مراحل درمان
- پرستار ۲۴ساعته
- بستری تفکیک شده و اختصاصی
- امکانات هتلینگ و رفاهی که فضای اختصاصی همراه با امکانات تردمیل، میز تنیس و … در اختیار بیمار قرار داده میشود.
- پیگیری پس از درمان
- خدمات روانپزشکی و روانشناختی ترک اعتیاد
مراحل بستری در کلینیک پیام تندرستی:
- مشاوره اولیه بستری
- پذیرش بیمار
- آزمایش خون و تست اعتیاد
- شرححال بیمار از خانواده و همراه بیمار و خود بیمار توسط روانشناس
- ویزیت روانپزشک
- دریافت داروهای اولیه بعد از ویزیت دکتر
- و در انتها بستری انجام میشود.
درمان با داروهای روانپزشکی انجام میشود که هیچگونه وابستگی در شخص ایجاد نمیکنند. در طی دوره بستری نیز ویزیت روانشناس جهت سیر بیماری و ریشهیابی علت اعتیاد، ویزیت روانپزشک جهت تغییر دوز داروها نیز انجام میشود.
برای آشنایی بیشتر با این دارو و تأثیر آن در درمان اعتیاد میتوانید با شمارههای کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی تماس بگیرید.
کاشت ایمپلنت نالتروکسان: بهترین روش جلوگیری از بازگشت به اعتیاد تریاک
کاشت نالتروکسان از جدیدترین متدهای روز دنیا است که عدم بازگشت به اعتیاد را تضمین می کند.
بهترین مرکز ترک تریاک
مرکز ترک تریاک پیام تندرستی یکی از بهترین مراکز درمان اعتیاد است که با تیمی متخصص و خدمات جامع به افرادی که به دنبال رهایی از اعتیاد به تریاک هستند، کمک میکند.
این مرکز با بهرهگیری از روشهای نوین درمانی و رویکردی انسانی و غیر قضاوتی، محیطی امن و حمایتی برای بیماران فراهم کرده است تا با کمترین عوارض، روند درمانی خود را طی کنند.
در پیام تندرستی، علاوه بر درمان دارویی، مشاورههای روانشناختی و پشتیبانی اجتماعی نیز ارائه میشود تا افراد بتوانند پس از درمان به زندگی سالم و بدون اعتیاد بازگردند. از جمله ویژگیهای کلینیک ترک تریاک پیام تندرستی موارد زیر است:
- تیم درمانی متخصص و باتجربه
- استفاده از روشهای درمانی نوین و کارآمد
- رویکرد غیر قضاوتی و حمایتگرانه
- درمان دارویی متناسب با نیاز فرد
- مشاورههای روانشناختی فردی و گروهی
- محیط امن و حمایتی
- پشتیبانی پس از درمان و بازگشت به زندگی
- برنامههای ویژه برای مدیریت استرس و اضطراب
- درمان مشکلات جسمی و روانی ناشی از اعتیاد
- نظارت مداوم بر پیشرفت درمان
هزینه ترک تریاک در کلینیک
هزینه ترک تریاک در کلینیکها میتواند بسته به روش درمان، مدتزمان بستری و خدمات ارائهشده متغیر باشد. در کلینیکهای معتبر، هزینهها معمولاً شامل درمانهای دارویی، مشاورههای روانشناختی، مراقبتهای پزشکی و پشتیبانی اجتماعی میشود.
هزینهها بسته به نیاز بیمار و نوع درمان انتخابی (مانند درمان دارویی، مشاوره، بستری یا درمانهای جایگزین) متفاوت است. بااینحال، بسیاری از کلینیکها برنامههای مالی و تخفیفهای خاصی را برای افرادی که نیاز به درمان دارند، در نظر میگیرند تا بتوانند از خدمات درمانی باکیفیت بهرهمند شوند.
بهطورکلی، توصیه میشود پیش از شروع درمان، هزینهها بهدقت بررسی شده و از مشاورههای اولیه جهت تخمین دقیق هزینهها استفاده شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی تماس بگیرید.
مشاوره ترک تریاک
اگر در ترک تریاک برای خود و یا یکی از عزیزانتان نیاز به مشاوره دارید٬ همین حالا با مشاوران ترک اعتیاد ما در کلینیک پیام تماس بگیرید تا به شما کمک کنند.
02188616363جمعبندی
اولین اقدام برای ترک تریاک، این است که شخص انگیزه لازم برای درمان را داشته باشد و یکی از بهترین راهکارها، کمکگرفتن از مشاور و رواندرمانگر و شروع جلسات درمانی است. مصرفکننده با کمک مشاور میتواند انگیزه خود را برای رهایی از اعتیاد قویتر کرده و از راهکارهای علمی و عملی برای جلوگیری از مصرف مجدد استفاده کند.
پیداکردن ریشه اعتیاد میتواند یک عامل مهم برای جلوگیری از عود مصرف تریاک باشد که مشاوره و راهنماییهای یک فرد متخصص میتواند در این زمینه مفید واقع شود. متخصص ترک اعتیاد با ریشهیابی و شناسایی عواملی که ممکن است در آینده منجر به مصرف دوباره فرد گردد و تلاش برای برطرفکردن آنها، میتواند احتمال موفقیت در ترک کامل تریاک را بسیار افزایش دهد.
ترک تریاک بهصورت تخصصی، علمی و اصولی، برای جلوگیری از بیخوابی ترک تریاک، کنترل درد خماری تریاک، جلوگیری از بازگشت مجدد به مصرف و… با ارائه راهکارهای نوین امکانپذیر است؛ اما نیازمند بهرهمندی از متخصصین پزشکی و محیط مجهز بیمارستانی در مراکز ترک اعتیاد با مجوز رسمی است.
سیر درمان اعتیاد در کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی در تهران با استفاده از جدیدترین متدها و روشهای استاندارد انجام میگیرد. این مرکز جزء اندک مراکزی است که مجوز بستری اعتیاد از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را دارند و خدمات این کلینیک شامل بررسیهای تشخیصی، درمانهای دارویی و غیردارویی، مشاوره و جلسات روانشناختی بهصورت فردی یا گروهی است.
سؤالات متداول در مورد تریاک
- بهترین روش ترک تریاک و شیره چیست؟
در انتخاب بهترین روش ترک تریاک و شیره، متخصص مجرب به دوز مصرفی و شرایط فرد توجه میکند و برنامه درمانی متناسب با شخص را تنظیم میکند. - ترک اعتیاد به تریاک و شیره چند روز طول میکشد؟
مدتزمان ترک شیره و تریاک معمولاً بین ۱ تا ۳ هفته خواهد بود و بستگی به نظر متخصص دارد که بر اساس میزان اعتیاد فرد به تریاک مشخص خواهد شد. - شیره و تریاک را چگونه باید ترک کرد؟
مراجعه به مرکز ترک تریاک و شیره بهترین گزینه برای ترک است. خوددرمانی در منزل نتیجهای عکس خواهد داشت؛ زیرا که از روشهای بهروز طبق وضعیت فرد استفاده نخواهد شد.